top of page

רעיונות לפעילויות לעידוד קריאה לילדים

עבור הרבה ילדים שיודעים לקרוא אך עדיין לא מאומנים בכך, משימת הקריאה נראית כמו אתגר קשה ומפרך. תכל'ס - הם צודקים, ילדי כיתה א' שרק לפני פחות משנה שחקו בגן והשתוללו פתאום צריכים לשבת בשיעור, לעשות שיעורי בית, ולעמוד בקצב הלימוד של שאר תלמידי הכיתה.

אז חוץ מלתת להם לקרוא את הספר 'הרפתקאות מאיה ושירה' 😉, כדאי לשחק איתם ולהפעיל אותם בצורות שונות שיגרמו להם להרגיש מעוּדדים ויחזקו את יכולת הקריאה שלהם. חשוב להדגיש, חלק מהטריק הוא לכבד אותם ואת הרצון שלהם. המטרה שלנו כהורים היא להביא כל פעם רעיונות שונים שיגרמו לילדים להתלהב, ולאהוב את הקריאה. לא מתוך עול, אלא מתוך הנאה וזמן איכות עם ההורה. יתכן וילד התלהב ממשחק מסוים וכעבור מספר ימים ישתעמם ממנו וזה בסדר. צריך להמשיך ולהציע רעיונות חדשים ולרענן רעיונות ישנים.

אספתי כאן מספר רעיונות שיישמתי אצלנו בבית ועבדו מצוין, שאותם תוכלו לנסות ליישם (ובתקווה להנות) יחד עם הילדים.

זה אחד המשחקים שהתקבלו אצלנו בבית באהדה. כל יום בערב הייתי כותבת לבנותי משפט קצר על פתקית קטנה. המשפט יכל להיות בדיחה, או זיכרון, או שאלה, או כל דבר שעלה בדעתי באותה העת. את הפתקית שמתי במעטפה מקושטת, ואת המעטפה החבאתי ברחבי הבית. בבוקר בנותי היו מתעוררות ובמקום לצפות בטלוויזיה היו יוצאות למסע חיפוש אחר המעטפה. לפעמים הייתי עוזרת להן למצוא את המעטפה עם משחק "חם קר". לאחר שהיו מוצאות אותה, היינו פותחות יחד וקוראות את הפתקית. המשחק נעשה על בסיס יומי. בתחילה, המשפטים היו מאוד קצרים, ולאחר זמן לא רב הרשתי לעצמי לכתוב שם קצת יותר מלל. המשחק היה להן מאוד מהנה (הן ממש היו מחכות לזה) וחיזק את יכולת הקריאה שלהן והן לא ראו בזה מטלה או עונש. בצורה דומה, אפשר לשים את הפתקית ליד הכריך של הילד או הילדה, על מנת שיקראו אותה בהפסקת האוכל בבית הספר.

הָבֵא את הדִבקית

המשחק דומה באופיו לרעיון 'מכתב בוקר' אך הוא בעל אופי מעט שונה ויותר דינאמי. כל מה שצריך כאן הוא טוש וחבילה של דבקיות (post-it). כותבים אות, או אות מנוקדת, או מילה שלמה על כל דבקית (בהתאם לרמת הילדים) ומדביקים ברחבי הבית. אפשר אפילו לתת לילדים לפזר. שמרו אצלכם רשימה של המילים או האותיות, ולאחר שסיימתם לפזר את הדבקיות, בקשו מהילדים לחפש ולהביא אליכם את הפתקית עם האות או ההגה או המילה המסוימת. המשחק טוב להוצאת המרץ אצל הילדים, וגם עוזר לקריאה. את הדבקיות ניתן לשמור בצד, בקופסה, וכל פעם שרוצים לשחק שוב להדביק מחדש.

ניתן לשחק במשחק דומה גם ללא הדבקיות. אפשר פשוט לשבת על הספה בניחותא עם הקפה ביד, ולבקש מהילדים להביא אליכם חפצים שמתחילים באות מסויימת. לדוגמא, לבקש להביא חפצים שמתחילים באות ג' ואז הילדים יכולים להביא גולה, גומיה, גרב וכדומה.

מכתב בוקר
עשו משהו מועיל עם ערימת הדיסקים הישנים שלכם

המשחק הזה מאוד קליל, לא מתפזר, ויכול לנוח במקום מרכזי בבית כך שהוא תמיד יהיה בסביבת הילדים. אפשר לשחק בתורנות: פעם ההורה מכין הגה (אות עם הצליל שלה) מבקש מהילד לקרוא ולתת דוגמא למילה שמתחילה באותו הצליל, ופעם הילד. בנותי נהנו לסובב ולכוון את הגלגלת כל פעם מחדש. שיחקנו במשחק הזה הרבה בזמן שישבנו סביב השולחן, אפילו תוך כדי ארוחת הערב.​

כתיבה מהלב

יש אירוע משפחתי או ארוחת חג? בקשו מהילדים לכתוב תפריט. אילו מאכלים הם היו רוצים לראות בארוחה?

יום הולדת של אחד הילדים מתקרב? בקשו ממנו או ממנה לכתוב מה היו רוצים לקבל כמתנה.

הולכים עם הילדים לסופר? הכינו יחד איתם רשימת קניות לפני היציאה מהבית.

נצלו הזדמנויות ורגעים שהילד מתלהב מהם על מנת לתת לו לכתוב. קריאה וכתיבה שלובים זה בזה, אחד הוא היפוכו של השני. לכן, ככל שניתן לילדים בגילאים המוקדמים לכתוב, תהיה להם הבנה טובה יותר של פעולת הקריאה. 

תנו לספרי הקריאה טוויסט של תגמול

אפשר לשכנע את הילדים לקרוא על ידי נתינה של חיזוקים חיוביים. ניתן לתגמל אותם במדבקה צבעונית על כל עמוד שקראו, או לארגן לו או לה תעודת הצטיינות מקושטת במידה וסיימו לקרוא ספר שלם.

אם מדובר בספר קומיקס, אפשר להמחיז אותו ולעשות מעין 'הצגה' יחד עם הילדים. תנו להם לבחור את הדמות שאותה הם מעוניין 'לדובב'.

יתכן שילד שמתקשה בקריאה לא יהיה מעוניין בספר. במצב כזה ההורה יכול להקריא את הסיפור, לשאול את הילד שאלות, ולדבר איתו על הציורים ובצורה כזו לפתוח אותו לקריאה. כדאי לבחור עם הילדים ספר צבעוני ומזמין, עם כיתוב (פונט) גדול, ועם מעט טקסט בכל עמוד.

הרעיון הוא להכין גלגל משחק, שבו כל פעם צליל אחר חשוף.

כדי להכין את המשחק יש להצטייד ב:

  • דיסק שקוף - במידה ואין ברשותכם ניתן להשתמש בניילונית גזורה לגודל הרצוי

  • גלגלת ממשחק ישן או סיכה מתפצלת

  • 2 X קרטון קשיח, בצורת עיגול

הוראות הכנה:​

  1. על עיגול הקרטון הראשון נצייר עם עיפרון "פרוסות" בדומה למשולש פיצה (מחולק ל-8 פרוסות). על כל פרוסה נכתוב בטוש כהה אות אחת מאותיות הא'-ב'.

  2. את הדיסק השקוף נחלק ל שמונה "פרוסות" באופן דומה לעיגול הקרטון. עם טוש לא מחיק, נכתוב על כל פרוסה סימן ניקוד: פתח, קמץ, חיריק וכו' (הניחו את הדיסק על עיגול הקרטון הראשון, ותראו שסימן הניקוד נמצא במיקום הנכון ביחס לאותיות).

  3. את עיגול הקרטון השני גם כן נחלק לשמונה פרוסות, ונגזור בצורה כזו שפרוסה אחת תהיה חסרה

על גלגלת המשחק נשחיל את כל החלקים לפי הסדר (1 - 3). לבסוף המשחק שהכנו צריך להראות בערך כך:  

bottom of page